donderdag 8 december 2022

Toekomst verkennen in tijden van corona

Boek lezen in zeeMet het coronavirus in het achterhoofd doet de vraag zich voor hoe het nu verder zal gaan?  De regering is druk bezig hiervoor plannen te maken. Maar los daarvan zullen er op een aantal maatschappelijke terreinen verschuivingen plaatsvinden. Dat gaat vanzelf zonder dat er plannen voor gemaakt worden.

Een aantal uitgangspunten neem ik daarbij in. Er zal er veel aan doen om herhaling van de crisis te voorkomen. Tevens geldt een waarschuwing voor andere, nieuwe epidemieën. Dat leidt tot een omzichtige omgang met elkaar. Ook een vaccin zal nog wel even op zich laten wachten. Dus het idee om 1,5 meter afstand te bewaren zal nog heel lang een regel zijn. 

Winkels hebben een vernieuwde inrichting. Supermarkten en winkels vragen je om in je eentje boodschappen te doen, zijn ingericht met één richting lanen en afstand tekens van 1,5 meter en boodschappenkarretjes dienen gedesinfecteerd te worden. Hierdoor wordt winkelen minder leuk en het wordt dan ook minder gedaan. Met als gevolg meer bezorgservice van levensmiddelen en online bestellingen en aankopen van andere goederen. 

Het toerisme en aanverwante sectoren hebben het zwaar. Vliegen buiten Europa is niet aantrekkelijk.  En binnen de Europese Unie kan het zomaar gebeuren dat de regio waar je op vakantie bent ineens oranje kleurt. Vakantie is dit jaar door het coronavirus minder onbezorgd dan anders. En als lokale regels strenger zijn dan hier, gelden die regels. Terrassen en restaurants hebben hun inrichting moeten aanpassen of zijn zelfs helemaal van formule gewisseld. In plaats van uit eten is bieden nu veel meer restaurants dan voor corona aan om het eten thuis te bezorgen. 

Hedgefonds zullen een forse bedreiging vormen voor de toekomst van menig onderneming. Nu veel ondernemingen kampen met een lage beurskoers en slechte financiën dreigen overnames door hedgefonds met realistische gevolgen van uitholling van de onderneming. Zoals de Hema waar de overnamesom als schuld in de onderneming geplaatst wordt. Daardoor is Hema slecht bij kas en kan het de corona crisis niet zelfstandig overleven.

Voor de zorgsector worden wel plannen gemaakt. Er dient meer geld en ruimte komen voor het goed kunnen organiseren van de zorg. We weten nu hoe belangrijk die is. Duitsland heeft het ook begrepen. Zij heeft veel meer IC-bedden in ziekenhuizen en personeelsleden per 100.000 inwoners. De Duitse regering heeft zelfs recent aangeboden om de kosten van Nederlandse IC-patiënten die in Duitsland zijn behandeld voor hun rekening te nemen.  

En OR-en van Nederland? Waar heeft jouw onderneming mee te maken? Over welke onderwerpen buigen jullie je als gesprekspartner van jullie bestuurder? Wat vinden jullie belangrijk voor de toekomst van de organisatie waar jullie deel van uit maken?