vrijdag 9 december 2022

Jongeren in de OR

De redactie van de vragenservice beantwoordt wekelijks vele vragen van leden. Q&A bevat een selectie van de meest gestelde vragen.

Jonge werknemers

Beste redactie,

Hoe kunnen we onze jongere collega’s betrekken bij de OR? Onze OR is wat leeftijd betreft niet echt een goede afspiegeling van de organisatie. We vragen ons af hoe we meer jongeren in de OR kunnen krijgen. Misschien hebben jullie een tip voor ons?

Met vriendelijke groet,

De OR

 Beste OR,

Dank voor jullie vraag!

Soms hoor ik OR-leden wel eens zeggen dat jongeren geen interesse meer hebben in medezeggenschap. Ik geloof daar niet in. Ik zie juist veel jonge mensen die enorm betrokken zijn en graag hun steentje bijdragen aan de maatschappij of de organisatie. Alleen hebben veel jongeren een andere agenda. Ze willen graag leren en ontwikkelen, verschillende dingen doen en flexibel blijven. Er wordt veel verwacht van jongere mensen. Ze moeten carrière maken, sporten, gezond leven, een goede ouder zijn, hobby’s hebben en ook nog een bijdrage leveren aan de maatschappij. Jongeren willen dit ook maar ze moeten wel keuzes maken. Om die reden kiezen ze wellicht niet zo snel voor een 3 of 4 jarige termijn bij een OR. 

Als je jongeren bij de OR wil betrekken doe dit dan bijvoorbeeld door middel van een (korte) projectmatige aanpak. Stel een commissie in rondom een adviesaanvraag en nodig jongeren uit deel uit te maken van deze commissie. Zo kunnen ze wel een bijdrage leveren maar zitten ze er niet voor 3 jaar aan 'vast'. Mijn ervaring is dat dit de drempel om een bijdrage te leveren aanzienlijk verlaagd. Zo kunnen ze een paar maanden hun bijdrage leveren aan een project voor de OR en dan gaan ze weer iets anders doen. Leerzaam, nuttig en passend bij de spanningsboog. De OR blijft natuurlijk verantwoordelijk en heeft de regie dus van direct stemrecht in de OR is geen sprake.  Toch zou het zomaar kunnen dat de projectervaring die ze opdoen een mooie opstap is om bij de volgende verkiezingen toch mee te willen doen.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Meest gestelde vragen