vrijdag 9 december 2022

Fit for 55

Afval op het strandNu het klimaatplan van de Europese Commissie (met vicevoorzitter Frans Timmermans van de Green Deals) gepresenteerd is kunnen we verder. Het plan ‘Fit for 55’ maakt deel uit van dezelfde Green Deals. Wat Rutte in een klein land als het onze niet lukte is voor de EU een peuleschil. Het plan behelst 12 wetgevende voorstellen die de Europese klimaatwet moeten realiseren. Het plan dient goedgekeurd te worden door alle 27 lidstaten van de Europese Unie dus dat zal een megaklus zijn. Toch is Timmermans optimistisch. Zijn motivatie is groot: het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Zal Rutte zich laten leiden door de EU? Zelf komt hij niet verder dan uitstel van het Urgenda-vonnis. De stichting voelt zich gedwongen een nieuwe klimaat rechtszaak aan te spannen om de overheid een dwangsom op te leggen. De directeur zegt hier zelf over: „Ik wil niet terug naar de rechter, maar ik wil niet genaaid worden.” Plannen voor het verminderen van de uitstoot van CO2 blijven hangen in de modder van het polderoverleg. En de regering die knopen kan doorhakken is demissionair. Het kabinet en de Tweede Kamer liggen in de zon alsof er niets aan de hand is. 

Twee punten uit de Europese plannen maken mij oprecht vrolijk. Ten eerste is er sprake van een visie. Problemen worden niet steeds verder geanalyseerd en onderzocht. Men zoekt naar samenhang. Veel van de klimaatproblemen worden op een te kleine schaal bestudeerd zoals met stikstof of PFAS. Maar voor de aanpak van het geheel heb je alle oplossingen bij elkaar nodig.  

Het tweede is dat er nu een totaalplan ligt. Dit plan kan nog op een flinke discussie rekenen. En hier wordt iedereen wakker van. En ja, het plan gaat geld kosten. Ondernemingen zullen de kosten doorberekenen aan consumenten die steeds bewustere keuzes zullen maken. Wie weet zal het ook banen kosten, maar aan de andere kant levert het ook nieuwe banen op in de innovatieve branches die nodig zijn. Dus parlementen en vakbonden zullen protesteren. Men zal een vorm vinden om dit soort effecten te compenseren. En dat daar geen geld voor is kunnen we, gezien de covid maatregelen, niet meer zeggen. 

Ondernemingen krijgen zeker te maken met deze plannen. Van groot tot klein en van commerciële organisaties tot de zorg. Dus ook ondernemingsraden kunnen dit onderwerp op de agenda zetten. Niet het totale klimaatplan (dit rapport bevat maar liefst 200 pagina’s), maar wel de stukken waarover de bestuurder besluiten zal moeten nemen. Want over deze besluiten zal zeker advies en voor een deel ook instemming gevraagd moeten worden. Ga de dialoog aan maar raak niet oververhit want dat is ook niet goed voor het klimaat. Ik wens je een mooie zomer!