donderdag 8 december 2022

Dit is het nieuws

man die de krant leestMinstens tweemaal per etmaal moet je nieuws gezien hebben. Tenminste, dat vinden de diverse omroepen en daar stemmen ze hun programma’s op af. En dan heb ik de kranten, de social media en de radio niet eens genoemd. Kortom, we worden overspoeld met nieuws. Wat worden we daar wijzer van? Als je de inhoud van de uitzendingen ziet, gaat het in heel veel gevallen om slecht nieuws, nl. rampen, ongelukken en oorlogen.

Het is zo vanzelfsprekend dat je geïnformeerd wordt, dat er niet meer nagedacht wordt over de invloed van het getoonde nieuws op gedrag en houding. Want het heeft natuurlijk invloed. Net als mindfulness invloed heeft. Je moet dus iets extra’s doen als mindfulness tegen al dat nieuws geweld om weer een goed gevoel te krijgen. Want stress of een burn-out ligt op de loer. Wat als de invloed van het vele slechte nieuws daar nou eens mee samenhangt? Terwijl het nieuws dat wij getoond krijgen een geselecteerde fractie is van al het nieuws wat er voorhanden is.

Maar plezierig of goed nieuws bereikt ons vrijwel niet. We lezen er niets over of het moet opzienbarend zijn en een record in leeftijd of snelheid opleveren. Ook dat is een reden voor teleurstelling, want de meeste mensen halen geen record en komen dus altijd in de middelmaat en vaak zelfs in de achterhoede. Ook dat is een oorzaak voor veel stress en een onderdeel van de cultuur die wij hebben gevormd.

Tegen deze achtergrond komt het nieuws over het milieu- en stikstof op ons af. We moeten van energie veranderen. Dat veroorzaakt natuurlijk protesten. Die zie je dan ook in de diverse sectoren in de vorm van stakingen en marsen. Die protesten tonen dat de samenleving wel wat te verduren heeft. Daardoor is er op vele fronten behoefte aan nieuw inzicht en leiding.

Uit de kennis en ervaringen van de mensheid kan toch geconcludeerd worden dat grote problemen oplosbaar zijn. Dat zou nog eens goed nieuws zijn, nieuws om te delen. Dat uitdragen helpt mensen aan een andere, meer positieve, beeldvorming. Dan ziet het leven er minder somber uit. Deze onderzoekende houding en het delen met anderen van positieve berichten is ook bruikbaar in ondernemingen. Deze houding kan van de directie uitgaan, maar ook van de ondernemingsraad. Protesteren helpt niet om problemen aan te pakken. En ik ben me ervan bewust dat sommige problemen verder gaan dan de eigen mogelijkheden, maar daar kan je met anderen aan werken. Samenwerken heet dat. En ook dat is weer goed nieuws.