De OR en marktwerking in de publieke sector

  • Home
  • Nieuws
  • De OR en marktwerking in de publieke sector
ptitle-particle1

De OR en marktwerking in de publieke sector

Nieuws van 23 oktober 2023

Peuters zijn een ‘markt’

Marktwerking in de kinderopvang was goed voor de kwaliteit en zou schaarste oplossen, dacht het kabinet-Kok in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Inmiddels is de sector, voor het overgrote deel publiek gefinancierd, een wingewest voor private equity en beursgenoteerde bedrijven.

  >>> Bekijk hier het artikel ‘Peuters zijn een ‘markt’’ op groene.nl

Waarom is dit relevant voor mijn OR?

De kinderopvang, wat gezien mag worden als een publieke voorziening, is een handelsmarkt geworden van private-equitypartijen. Marktwerking in de publieke sector. Deze partijen investeren niet voor niets in deze sector. Dat doen ze alleen als ze weten dat er geld te verdienen is aan deze kindplaatsen. Best vreemd als je je realiseert dat deze voorziening voor het grootste deel collectief wordt gefinancierd. Doordat de overheid de kindplaatsen financiert met subsidies is het risico op een faillissement in de kinderopvang heel klein. Maar door de financieringsconstructies die private equity hanteert kan een voorziening als de kinderopvang wel degelijk failliet gaan. Een bijzonder ongewenste situatie.

Mocht je als ondernemingsraad niet werken binnen de kinderopvang, denk dan niet dat de invloed van private-equity jullie organisatie niet raakt. Want private investeerders zijn ook in andere sectoren actief zoals tandartspraktijken, huisartspraktijken, verzorgingshuizen voor ouderen, praktijken voor fysiotherapie, zorgdatabedrijven, openbaarvervoerbedrijven en ga zo maar door. Als ondernemingsraad is het verstandig een standpunt in te nemen over deze ontwikkeling. Je hoeft niet per definitie tegen te zijn, maar het is aan te raden voor je in een overname-situatie belandt, te weten welke visie jullie als leden van de ondernemingsraad hebben op overnames door private investeerders. Vraag vroegtijdig aan jullie bestuurder met welke overnamepartijen hij om tafel zit, verdiep je in de handelswijze van de overnamepartijen na overname, neem een standpunt in en maak dat standpunt duidelijk binnen jullie bedrijf. Beschouw als ondernemingsraad de overname met een bredere blik dan alleen de overnamesom.

Leave A Reply

Archieven