donderdag 8 december 2022

Corona en de stilte voor de storm

storm over het landschapWe zitten ongeveer in het centrum van de corona storm. En daar is het meestal erg rustig. In het centrum van de orkaan is het windstil. Maar dan komt de hele orkaan nog langs. En zet je dan maar schrap. Zo is het ook met het coronavirus. Er is niemand die weet hoe het verder gaat met corona. Afwachten of de genomen maatregelen werken en wachten op nieuwe. Maar intussen groeit de weerstand tegen het stopzetten van de economie.

De economie is in ieder geval wereldwijd stil komen te liggen. Dat zie je in de sectoren luchtvaart, horeca en toerisme. Maar ook de kapper, de kleine winkels en dienstverleners als bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Daar helpt geen 1,5 meter economie. Als die sectoren de 1,5 meter regel überhaupt kunnen naleven zijn ze niet meer rendabel. Het geld dat daar door de overheid ingepompt wordt zullen we maar voor een klein deel terug zien. Veel van die banen zijn grotendeels verloren.

Bestuurders houden het op terugkeer van de oude economie. Reisspecialisten stellen zelfs dat het tot 2023 of langer kan duren voor de luchtvaart weer op het oude niveau is. De vraag is alleen of we terug willen naar die oude economie, naar dat oude niveau. De economie is getroffen door een vraaguitval en de klanten moeten dat weer goed maken. Bij het weer op gang brengen van de economie zal de storm pas goed losbarsten. Commerciële bedrijven gaan dan proberen de oude situatie weer terug te krijgen. Dan gaan alle reclame uitingen maximaal losbarsten. En de bedrijven zullen alles op alles zetten om de vraag weer op gang te krijgen en ons maximaal te laten consumeren. 

Dat zal nog een interessante tijd worden. De economie wordt sectorgewijs weer op gang gebracht. En met de plannen die deze sectoren nu aan het maken zijn ligt een mooie taak voor de ondernemingsraad. Ik kan me voorstellen dat ook leden van ondernemingsraden in de afgelopen periode hebben nagedacht over hoe het nu verder moet. Wat zijn de uitdagingen van deze periode, maar ook wat zijn de zegeningen? En zijn deze positieve zaken te vertalen naar de onderneming? Positieve zaken die die wellicht neutraal zijn voor de economie, maar oh zo belangrijk voor het welzijn van iedereen in de organisatie. Probeer dit soort positieve ervaringen en veranderingen een plek te geven in de sectorplannen. Nu is de tijd, de kans en de ruimte. 

We gaan zien en meemaken wat er gaat gebeuren. Stilte voor de storm. Tijd om na te denken. Het komt vast goed, maar anders dan de regering van plan is. Niemand die het weet en velen zullen het voor zichzelf moeten uitzoeken. Dus zet je schrap voor de orkaan want deze komt eraan.