IBM heeft AI-agents ingezet om het werk van ‘een paar honderd’ HR-medewerkers over te nemen. Door deze besparingen kan het automatiseringsbedrijf meer programmeurs en salesmensen aannemen (…) Verschillende kranten meldden dat het computerbedrijf schat dat bijna een derde van de backoffice functies over vijf jaar opgepakt wordt door kunstmatige intelligentie (AI), hetgeen neerkomt op 26.000 functies. Backoffice medewerkers die uit zichzelf vertrekken worden niet meer vervangen. IBM was twee jaar geleden een van de eerste bedrijven die naar buiten kwamen met aanpassing van het personeelsbeleid als gevolg van het gebruik van AI en levert zelf AI-diensten.
>>> Bekijk hier het hele artikel op de website van HRPraktijk.nl.
Waarom is dit relevant voor mijn OR?
Het artikel hierboven dient als illustratie voor de manieren waarop AI technologie kan zorgen voor een verschuiving op de arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen AI op verschillende terreinen inzetten. De manier waarop AI wordt ingezet bepaalt invloed van de ondernemingsraad.
De ondernemingsraad heeft namelijk adviesrecht als het gaat om een voorgenomen besluit tot het invoeren of wijzigen van een belangrijke technologische voorziening (artikel 25 lid 1k). En ook een voorgenomen besluit tot een belangrijke inkrimping of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming (artikel 25 lid 1d). Het inzetten van AI kan in veel gevallen ten koste gaan van een (groot) deel van de werkzaamheden van werknemers.
Daarnaast moet de ondernemingsraad instemmen op voorgenomen besluiten die bijvoorbeeld gaan over wijzigingen van regelingen op het gebied van aanstellingsbeleid (artikel 27 lid 1e) of personeelsbeoordeling (artikel 27 lid 1c) . Stel dat AI zorgt voor een eerste screening van sollicitanten of dat een 360 graden feedback wordt uitgezet door AI als input voor een beoordeling. Werknemers voerden deze werkzaamheden eerder zelf uit. Alleen als de OR instemt kan men zo’n wijziging invoeren.
Tot slot zijn er regels voor het ontwikkelen en gebruiken van AI. Deze regels staan in de AI-verordening die geldt voor de hele Europese Unie. De AI-verordening moet zorgen voor de ontwikkeling van betrouwbare AI-systemen. Tevens moet deze verordening de rechten van mensen en bedrijven beschermen. Een AI-systeem met een hoog risico dient voor introductie besproken te worden met de werknemersvertegenwoordiging. Vaak is dit de OR. Zorg er dus voor als OR dat je geïnformeerd blijft over de AI ontwikkelingen binnen de organisatie zodat je als raad actief betrokken blijft bij dit onderwerp.