zondag 22 september 2019

Vroeger was alles beter

het goede levenVroeger waren er minder files, want er waren minder auto’s. De lucht was schoner, want er was veel minder industrie. Het water was schoner door minder afvalstoffen. En we hadden nog Elfstedentochten, want door minder opwarming van de aarde waren de temperaturen lager. Veel van ons hebben de neiging om de klimaatvoorstellen te bekritiseren. De toekomst lijkt door deze voorstellen een bedreiging te worden. Dat zou zomaar te maken kunnen hebben met de onzekerheid over de kosten van de klimaatplannen. Er zijn zelfs landen die autonomie willen in plaats van lid zijn van de EU.

Maar was de autonomie van vroeger wel zo goed? Er was minder zwerfplastic. Maar het brood was zonder plastic wel na drie dagen oud en verdroogt. Sportvelden waren er vrijwel niet of alleen toegankelijk voor de elite. Het aanbod van onderwijs en zorg was er wel, maar niet voor de gewone man en vrouw. Denk nog eens terug aan het gedrag van de autonome staten in de Balkan. Dat leidde tot de Balkanoorlog van 1991 tot 2001 met duizenden doden en even zoveel vluchtelingen, ook in Nederland. Volgens mij moeten we zuinig zijn op de het lidmaatschap van de EU want het voorkomt veel conflicten tussen de staten.

En ook kom ik graag nog even terug op de kosten voor de klimaatvoorstellen. Een woningbouwvereniging in Zoetermeer isoleerde alle huizen van een wijk met sociale huurwoningen. Er moest geld voor geleend worden, waardoor het even leek dat de huren ook verhoogd moesten worden. Maar vanwege de isolatie van deze woningen namen de kosten van het gasverbruik af, zodat de huurkosten voor de bewoners gelijk bleven. En ze waren van het gas af. De aanschaf van een hybride of electrische auto kan nog prijzig zijn maar het rijden in een zo’n auto kost de helft of minder aan brandstof. Er kan dus veel aan het klimaatprobleem gedaan worden zonder dat de burgers dat direct fors merken in hun portemonnee.

Beter maar ook minder leuk

Wat ik bedoel te zeggen is dat het vroeger misschien allemaal beter was maar vroeger was het ook minder leuk en er was veel minder welvaart dan nu. En tegenwoordig hebben we onze welvaart, maar ook de nadelen en de problemen daarvan. Met een minder snelle groei van de welvaart hadden er vermoedelijk veel problemen voorkomen kunnen worden. Maar dat wilden we niet. We wilden een hemel op aarde. Die hebben we gekregen, inclusief de niet gevraagde welvaartsproblemen. En of we het nu leuk vinden of niet, die problemen dienen we aan te pakken. Voor de kwaliteit van onze eigen leefomgeving én voor onze kinderen.