maandag 25 mei 2020

Mogen wij ons OR-team uitbreiden?

De redactie van de vragenservice beantwoordt wekelijks vele vragen van leden. Q&A bevat een selectie van de meest gestelde vragen.

teamoverleg

Beste redactie,

Wij hebben een vraag over de grootte van onze ondernemingsraad. Wij zijn vorig jaar als nieuwe ondernemingsraad gestart omdat onze organisatie toen meer dan 50 werknemers telde. Maar het gaat goed en we groeien snel en stevig door en onze organisatie telt inmiddels meer dan 100 werknemers. Mogen wij ons OR-team nu uitbreiden?

Met vriendelijke groet,

De OR


Beste OR,

Dankjewel voor jullie vraag aan onze redactie. Mooi dat het zo goed gaat met jullie organisatie gezien de voorspoedige groei. Wat jullie vraag betreft is het antwoord ja, maar dan wel pas bij de aanvang van de volgende zittingstermijn. Elke keer als er verkiezingen worden georganiseerd moet opnieuw in kaart worden gebracht hoeveel medewerkers de onderneming telt en uit hoeveel leden de ondernemingsraad volgens artikel 6 van de WOR zou moeten bestaan. In de WOR staat een helder overzicht van het aantal leden dat een OR mag hebben, gekoppeld aan het aantal werknemers in de onderneming. Tussentijds uitbreiden is niet gebruikelijk en geeft een hoop gedoe.

Je mag overigens in overleg met de bestuurder afwijken in het aantal leden. Soms kiezen OR-en er voor om met minder mensen te werken. Een kleine OR kan slagvaardiger zijn. Anderzijds heb je met meer leden meer en betere mogelijkheden om taken te verdelen en kwaliteiten te benutten. Het is maar net wat goed bij jullie als organisatie en groep past.

Met vriendelijke groet,

De redactie