maandag 25 mei 2020

Laten we het bij de feiten houden

socialmediaMeningen zijn uitingen van persoonlijke aard. Het gaat om subjectieve opvattingen over gebeurtenissen of personen. Iedereen heeft zijn of haar mening over tal van onderwerpen en soms heeft men ook geen mening. En meningen zijn geen feiten. Feiten kunnen gecontroleerd worden en vastgesteld. En feiten en meningen worden helaas te gemakkelijk door elkaar gebruikt. Sinds ene meneer Trump begonnen is met feiten en meningen door elkaar te halen is er een  chaos ontstaan in discussies en informatie. Volgens een respectabele Amerikaanse krant heeft hij inmiddels ruim 10.000 leugens verkondigd.

Ook op de sociale media worden feiten en meningen veelvuldig door elkaar gehaald. Berichten waar de sociale media regelmatig via advertenties goed aan verdienen. De basis hiervoor zijn gegevens van de gebruikers. En de gebruiker levert gratis de informatie voor de winsten van die bedrijven. Nog erger wordt het als de criminele wereld techniek gaat inzetten voor hun eigen gewin. Denk aan de inzet van locomotieven voor transport in de Tweede Wereldoorlog. Gewone techniek maar verkeerd gebruikt. En het gebeurt uiteraard nog steeds. Zo wordt er op het internet in een apart darkweb van alles aangeboden wat God verboden heeft.

Bovenstaande punten zijn geen meningen maar feiten. Onder het mom van meer sociaal contact en communicatie tussen mensen begint deze techniek aardig uit de hand te lopen en een eigen leven te leiden. Een leven waarin meningen gepresenteerd worden als feiten. En deze meningen leggen een basis voor een wereld van angst en onbegrip. De enige remedie tegen deze ontwikkeling is om de waarheid en de feiten op tafel te krijgen. En internet en de sociale media en zijn hierbij eerder een bedreiging dan een hulpmiddel. Meningen in overvloed maar voor feiten moet je ergens anders zijn, nl. bij onderzoekers en wetenschappers. En dat is precies de reden waarom Baudet die al aan de schandpaal heeft genageld. En hoewel ik dit graag als feit gepresenteerd had, blijft het natuurlijk een mening. Mijn mening.  

Ook voor ondernemingsraden geldt dat het door elkaar gebruiken van feiten en meningen veel onrust veroorzaakt. En ook binnen organisaties gebeurt dit regelmatig. Vaak onbewust, maar soms ook bewust. Bewust om anderen te overtuigen, voor zich te winnen, besluiten voor elkaar te krijgen. Als OR doe je er dus goed aan om de tijd te nemen om meningen en feiten van elkaar te onderscheiden. En dat is nog niet zo gemakkelijk, kan ik je zeggen. In de training Crucial Conversations leer je feiten te onderscheiden van meningen en dit helpt je om gesprekken te voeren die er echt toe doen, met behoud van de relatie.