donderdag 8 december 2022

Hoe kies jij?

Zonnepanelen leggen en controlerenWe kunnen maar liefst kiezen uit 33 partijen bij de komende verkiezingen. Voor ieder wat wils zou je denken. Maar is dat wel zo? Valt er eigenlijk wel wat te kiezen of is het aanbod vergelijkbaar? Wat bij veel partijen hetzelfde is, is dat hun onderwerpen klinken als een wensenlijstje. Een beetje meer van dit en een beetje minder van dat. Daar valt lastig uit te kiezen, want het lijkt allemaal op elkaar. 

De meeste partijen zoeken naar de gunst van de kiezer om zodoende stemmen te krijgen. Dan moet je iets aanbieden wat gunstig valt en dat zie je dan ook. Wie wil er geen hoger minimumloon of meer vrije tijd? En dat wordt dan ook in het vooruitzicht gesteld als je jouw stem op die partij uitbrengt. Na de verkiezingen bespreken de partijen die groot genoeg zijn een regeerakkoord en wordt er onderhandeld. Dan moet je nog maar zien wat er van de verkiezingsbeloften overblijft. 

Wat me ook opvalt is dat veel van de ontwerpen erg tijdgebonden zijn, gericht op de corona crisis. Maar daar moet de verkiezing niet over gaan. Die moet gaan over hoofdzaken en richting. De verkiezingen zouden moeten gaan over welke overheid wij ons wensen. Niet alleen tijdens maar ook ná corona. 

Een goed voorbeeld is de Partij voor de Dieren. Het eerste punt in hun verkiezingsprogramma is 75% minder dieren in de veehouderij, om hiermee nieuwe pandemieën te voorkomen. Een duidelijk hoofdthema dat richting geeft. Je kan het er niet mee eens zijn, maar duidelijk is het wel. Wat zeggen de verschillende partijen over het klimaat, de economische groei, de positie van burgers ten opzichte van bedrijven? 

Het valt me op dat rechtse partijen als VVD en CDA geen lastige boodschap willen brengen. Meer huizen zonder oplossing voor het klimaat, doorgeschoten marktwerking rechtzetten maar wel economisch groeien als oplossing om uit de crisis te komen. Deze partijen willen de kiezers laten geloven dat het allemaal wel goed komt als in een sprookje waarin men nog lang en gelukkig leeft. Maar ik vrees dat het helemaal niet goed komt met het klimaat als die partijen groot worden. 

De geschiedenis van de mensheid toont een ander beeld. Door de jaren heen hebben wij ons met name ontwikkeld door perioden van tegenslagen met daartussen perioden van welvaart. We hebben nu vrijwel ongestoord 75 jaar van onze welvaart kunnen genieten. Ik sluit dus niet uit dat er weer een periode nadert die veel lastiger is en nu ook nog eens voor een groot deel veroorzaakt wordt door ons eigen gedrag. 

Ik vraag mij dan ook af of we met voldoende mensen bereid zijn het roer om te gooien en van koers te wijzigen. Niet langer streven naar nog meer economische groei als we weten dat groei in ons land ten koste gaat van het welzijn van bevolkingsgroepen elders in de wereld. Een meer evenwichtig belastingklimaat, ook voor internationale bedrijven, zodat er meer financiële ruimte en werkgelegenheid komt in sociale voorzieningen als de zorg en het onderwijs. Minder individueel, meer collectief.

Ik wil deze week graag afsluiten met een vraag aan de medezeggenschap. Ondernemingsraden van Nederland, welke ontwikkelrichtingen zien jullie voor de toekomst van Nederland en op welke wijze kan de onderneming waar jullie werkzaam zijn bijdragen aan deze toekomst?