donderdag 8 december 2022

Het nieuwe werken

Black friday saleIn het verleden was er geen mobiele telefoon. En iedereen was gewend aan een draaischijf en een hoorn met snoer. Als je het telefoongesprek eindigde dan ging je "ophangen". Dat woord wordt nog steeds gebruikt. Maar de mogelijkheden van de smartphone willen we niet meer missen. Het blijkt dat de technische mogelijkheden het gedrag in sterke mate bepalen.

Dat is nu in deze corona tijd nog steeds zo en dat geldt ook voor de nieuwe mogelijkheden. Films en series worden steeds meer ‘on demand’ bekeken, dus wanneer het jou uitkomt en niet meer wanneer het aangeboden wordt. Grote filmstudio's hebben al aangekondigd voortaan nieuwe films als streamingdienst aan te bieden en niet meer met een première in de bioscoop. Die zien door deze ontwikkeling natuurlijk een grote bron van inkomsten wegvallen. Voor een deel zal het ook zo gaan met de restaurants. Een deel van de restaurants hebben zich succesvol ontwikkeld tot een bezorgdienst met een professionele keuken waar culinair hoogwaardig gekookt wordt. En ook winkels vinden zichzelf opnieuw uit. Funshoppen is taboe, gericht winkelen is waar het om draait en hoe speel je daar met nieuwe technische mogelijkheden op in?

Het online gebruik van beeldbellen is enorm toegenomen nu we eraan gewend zijn. We vergaderen niet alleen online, maar onderwijs en zakelijke trainingen worden nu op afstand gegeven. En ondanks dat nog niet iedereen overtuigd is van deze nieuwe vorm van zakelijk ontmoeten, zal deze ontwikkeling niet meer verdwijnen.

Ook kantoren zijn ingekrompen of worden afgestoten. Want het thuiswerken is binnen veel bedrijven aardig ingeburgerd geraakt. Dan zijn er winkels die een webshop gestart zijn naast hun fysieke winkel. Het winkelbezoek zal hierdoor nog verder veranderen en het online aanbod zal zich verder gaan ontwikkelen, zodat steeds meer lokaal online besteld kan worden. 

Waar we vorig jaar nog spraken over ‘het nieuwe normaal’ begint de huidige situatie op veel fronten toch al aardig normaal te worden. Er ontstaat dus nu al een nieuwe wereld en de oude wereld wordt niet meer teruggezet. Omdat de nieuwe ontwikkelingen eenvoudiger en sneller zijn. Net als bij de mobiele telefoon. En niet alleen daarom, want de wereld ontwikkelt zich al eeuwen en er is nog nooit iets teruggedraaid. Veranderingen bestaan om altijd door te gaan.