vrijdag 9 december 2022

Externe medewerker

De redactie van de vragenservice beantwoordt wekelijks vele vragen van leden. Q&A bevat een selectie van de meest gestelde vragen.

fitness op het werk

 Beste redactie,

Wij hebben een collega die zo'n 2,5 jaar bij ons als externe medewerker heeft gewerkt, vervolgens 9 maanden weg is geweest om vervolgens sinds kort in dienst te zijn als interne medewerker. Wij vragen ons af of zij zich verkiesbaar mag stellen voor de ondernemingsraad bij verkiezingen en of zij stemgerechtigd is?

Met vriendelijke groet,

De OR

 Beste OR,

Dank voor je vraag!

De WOR schrijft voor dat je je als werknemer verkiesbaar mag stellen als je een jaar in dienst bent (artikel 6 lid 3 WOR). Deze termijn kan (als dit in het belang is van goede medezeggenschap) in het OR-reglement worden verkort (artikel 6 lid 5 WOR). Dit zie je vaak als er veel mensen met korte dienstverbanden in de onderneming werkzaam zijn. Achterliggende gedachte bij artikel 6 lid 3 en lid 5 is dat het vreemd zou zijn als iemand in de OR wordt gekozen die net in dienst is. Die persoon heeft namelijk nog geen enkele ervaring binnen de onderneming en moet dan wel meedenken en praten over het beleid namens zijn/haar collega’s.

Officieel mag de collega die jij noemt en die nu weer sinds kort in dienst is zich dus niet verkiesbaar stellen. Anderzijds kent ze de onderneming al wel en kan dus prima OR-lid zijn. De wet voorziet niet in de situatie die jij omschrijft. Wat nu?

Ik zou haar maar gewoon verkiesbaar laten zijn, zeker als het lastig is om kandidaten te vinden. Ze is dan gewoon een oud collega en ze kent de onderneming al. Mochten er vragen komen kan je uitleggen wat de strekking van artikel 6 is en dat jullie op basis daarvan besloten hebben dat ze zich verkiesbaar mag stellen. 

NB. Ik kan uit je vraag niet opmaken wat je precies bedoelt met ‘externe medewerker’. Was ze een ZZP-er of was ze medewerker met een arbeidsovereenkomst maar werkte zij in de ‘buitendienst’? In het geval dat ze ZZP-er was zou ik toch nog even nadenken of dit wel strookt met de bedoeling van de wet want er is dan geen sprake geweest van een arbeidsovereenkomst en ze was destijds dan ook geen medewerker die deel uitmaakte van de organisatie.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Meest gestelde vragen