vrijdag 9 december 2022

Corona en onze toekomst

close up knaagdier en mensAls er iets onzeker is, dan is het de toekomst wel. Plannen worden er momenteel niet meer gemaakt want iedereen wacht op het vrijgeven van de lockdown. Maar onze regering heeft gekozen voor een intelligente lockdown, dus er kunnen wel degelijk initiatieven genomen worden. Toch gebeurt er nauwelijk iets. In vrijwel alle sectoren is er een benauwend stilzwijgen. Met af en toe een kritische kanttekening. Maar de focus ligt op de financiële ondersteuning door de overheid in plaats van de toekomst, onze toekomst.

In een recente uitzending van OP1 waren o.a. aanwezig de heer van Boxtel, CEO van de NS, de heer de Boer, voorzitter van de VNO/NCW en de heer. Sijbesma, voormalig CEO van DSM. Hij is nu adviseur van de regering voor het op orde krijgen van de beveiligingsmiddelen voor het zorgpersoneel. De discussie ging over hoe het nu verder moet na de coronastop. Het ging dus over de 1,5 meter economie. De NS ziet er niets in en begrijpelijk. We gaan straks dus gewoon mondkapjes dragen in het openbaar vervoer. En als het daar werkt, dan ook in de horeca. Dat zal een flinke ingreep zijn in ons dagelijks leven. En als die kogel door de kerk is zal het hard gaan, want iedereen is het stilzitten zat. En verder moeten we hopen op een medicijn dat erger kan voorkomen.

Wat nu ook zichtbaar begint te worden is de invloed van de overheid op de ondernemingen. De overheid heeft een enorm bedrag in de economie gepompt en dat is voor een groot deel in het bedrijfsleven terecht gekomen. Dat geld is eigenlijk van de burgers, want dat is gewoon belastinggeld. En de burgers willen iets terugzien van deze inbreng. Men wil invloed, denk aan betere milieumaatregelen. Dus dat kan nog wat worden.

En zojuist hoorde ik het nieuws van de nertsenfokkerijen in Brabant, over het besmetten van dieren door mensen. Als dat waar zou zijn ziet het er wel ernstig uit. Door onze manier van omgaan met de natuur dringt van alle kanten het besef en de feiten door over het risico dat wij aan het lopen zijn. Er moet echt gewerkt worden aan een beter milieu en herstel van de natuur. En daar hoort vermindering van de veestapel ook bij. Teveel dieren bij elkaar in niet natuurlijke omstandigheden is een risico voor de gezondheid. De nertsen die besmet zijn in Brabant zitten met grote aantallen bij elkaar tot wel 20.000 dieren. En net als bij mond en klauwzeer worden straks de dieren geruimd (en niet de mensen). Een ding is nu wel duidelijk. Na het coronavirus en de economische gevolgen wordt het nooit meer hetzelfde. 

Het komt wel goed maar het gaat wel anders. We worden gedwongen door de feiten. Voor OR-en is het van belang het gesprek aan te gaan met het bestuur over het bovenstaande. Want ook jouw onderneming zal zich moeten aanpassen. Er is geen weg terug naar vroeger. De overheid zal niet blijven doorgaan met het ondersteunen van de bedrijven. Elk bedrijf zal op termijn weer zijn eigen broek moeten ophouden in de ‘nieuwe werkelijkheid’ en daar zijn (grote) veranderingen voor nodig.