donderdag 20 september 2018

Cruciale Gesprekken

Leer gesprekken voeren die er écht toe doenlogo vitalsmartsbenelux 280

Moderne medezeggenschap gaat verder dan structuur, systemen en de wet. Effectieve medezeggenschap vraagt om OR-leden die in staat zijn om gevoelige kwesties bespreekbaar te maken en gehoord te worden bij zowel bestuurders als medewerkers. OR-Online.nl biedt ondernemingsraden een tool om deze gesprekken effectief te voeren.

Het zijn vooral cruciale gesprekken die niet gevoerd worden, of niet goed gevoerd worden die zorgen voor onnodige conflicten. U leert hoe u bijna alles met bespreekbaar kunt maken, waarbij de veiligheid gewaarborgd blijft, de relatie verbetert en resultaten worden geboekt. U wordt regisseur van medezeggenschap en openheid voor iedere medewerker in de organisatie.

dreamstime m 57344269


Hoe werkt het?

Fase 1: Resultaat bepalen

Allereerst moet u bepalen wat u wilt bereiken in het gesprek. Belangrijk is daarbij om goed na te denken over uw motieven. Wat wil ik voor mijzelf, de ander en de organisatie? Een helder antwoord op deze vragen maakt het eenvoudiger om in het gesprek bij jezelf te blijven.

Fase 2: Uw inbreng in het gesprek

In de voorbereiding op het gesprek kunt u veel doen om er voor te zorgen dat u het gesprek op de juiste manier in gaat. Het gaat om uw intenties en het leren waarnemen wat er gebeurd in gesprekken. Door los te komen van uw emoties en de inhoud blijft u gefocust op het doel. Het is van belang de juiste canadadrugs24 te kiezen en alert te blijven op wat er gebeurd bij uzelf en bij de ander.

Fase 3: De inbreng van de ander

U kunt de ander niet veranderen. U kunt hem of haar wel helpen om zijn of haar inzichten met u te delen. Een heel belangrijk element is het leren waarnemen van de mate van veiligheid die beide gesprekspartners ervaren. Als het gesprek voor een van beide bedreigend wordt is er geen sprake meer van delen van inzichten en is het resultaat gedoemd te mislukken.

Fase 4: Actie en resultaat

Aan het einde van ieder gesprek ligt het gevaar op loer dat er geen concrete afspraken worden gemaakt. Spreek af wie wat gaat doen en wanneer, in concrete meetbare termen en met ingebouwde controle momenten en vervolgafspraken.

 

Wat leert u?

Door te focussen op de veiligheid in de relatie wordt vrijwel elk onderwerp bespreekbaar. U zult zien dat er altijd een gezamenlijk doel te vinden is en gezamenlijk resultaat kan worden behaald. Dit vergt ontwikkeling op het niveau van de personen. U leert uzelf beter kennen en bij uzelf te blijven onder druk.

Interesse?

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak en leer meer over de methodiek voor cruciale gesprekken. Het is ook mogelijk kennis te maken met de methodiek door een inspiratiesessie te organiseren waarin de OR in korte tijd ervaart wat de methodiek in houdt voor u en uw OR.

Bespaar jezelf tijd en energie

Zorg voor toegevoegde waarde vanuit de OR